Ofte stilte spørsmål
Gjennom læretiden kan det dukke opp spørsmål og ting man lurer på i forbindelse med det å være lærling. Nedenfor kan du se hva andre lærlinger har stilt spørsmål ved - kanskje du finner svaret du søker?
Når du er lærling i bedrift tilknyttet opplæringskontor, vil det si at du er en del av et tverrfaglig bransje-team. Bedriften og opplæringskontoret samarbeider om opplæringen, og du får mulighet til å delta på kurs og samlinger som en del av læretiden din.
Som lærling har du de samme rettigheter som en vanlig arbeidstaker, men du har også rettigheter til god og relevant opplæring. På første lærlingsamling får du informasjon om rettigheter og plikter i arbeidslivet.
Som lærling har du de samme pliktene som en vanlig arbeidstaker, men du har også plikt til å dokumentere opplæringen din. Dokumentasjon gjør du gjennom opplæringskontorets digitale plattform (Fagbrev-app). På første lærlingsamling får du informasjon om rettigheter og plikter i arbeidslivet.
Som lærling skal du ha to kontrakter; Arbeidskontrakt og Lærekontrakt. Bedriften har ansvar for at det skrives arbeidskontrakt, og opplæringskontoret har ansvaret for at det skrives lærekontrakt.
Da anbefaler vi at du snakker med faglig leder i bedriften. Opplæringskontoret er også behjelpelige med å besvare spørsmål ved behov.
Opplæringskontoret tilbyr kurs etter behov i bedriftene, og gjennomfører årlige lærlingsamlinger. Alle våre kurs og samlinger er obligatoriske som en del av læretiden, og du må melde ifra til opplæringskontoret dersom du blir forhindret i å møte.
Ja det kan du! Vi i LKI er stolte bidragsytere til konkurranser i våre fag. Se mer informasjon om konkurranser her.
Når man flytter for å gjennomføre lærlingtiden kan man søke borteboer-stipend hos Lånekassen. Se mer informasjon på lanekassen.no
Som lærling i våre lærebedrifter følger du lønn etter tariff, og skal justeres opp i lønn hvert halvår. Se lønnssatser på vår hjemmeside her.
Ja - I Fagbrev-appen har du full oversikt over din læretid, læreplanmål med oppgaver, og oversikt over kurs og samlinger. Fagbrev-appen er ditt dokumentasjons-verktøy i læretiden.
At man er pliktoppfyllende og har interesse for faget. Det er også viktig at man byr på seg selv, og aktivt tar initiativ i læretiden. Det forventes at man følger bedriftens reglement i forbindelse med blant annet HMS og varslingsrutiner, samt dokumentasjon av opplæringen.
Som lærling har du samme rettigheter som en arbeidstaker i forbindelse med sykefravær. Om du har langvarig sykefravær, vil dette kunne gi en forlengelse av læretiden for tilsvarende sykefraværsperiode. Her er det viktig å ha god dialog med faglig leder. Ta kontakt med opplæringskontoret for veiledning.
Vi anbefaler at du snakker med din faglig leder eller noen du er trygg på i bedriften. Snakk gjerne med oss i opplæringskontoret også. Det er viktig at man tidlig sier ifra om man mistrives, slik at det kan gjøres tiltak så raskt som mulig. Alle lærlinger skal oppleve et godt læringsmiljø.
Som lærling har du ikke oppsigelsestid, men følger rutinene i henhold til opplæringslovens paragraf § 16.Heving av lærekontrakt. Det er en egen prosess rundt heving av lærekontrakt, som krever at både bedriften og opplæringskontoret er involvert.
Ja, man har mulighet til å bytte læreplass i løpet av læretiden dersom man ikke trives i bedriften eller ikke opplever å få tilstrekkelig med opplæring. Her er det viktig å ta kontakt med opplæringskontoret for oppfølging.
Internasjonalt servicekontor gir lærlinger i Innlandet muligheten til å ta 14 uker av læretiden i et land i Europa. Se mer informasjon om tilbudet her.
Om du mangler fag så må du ta eksamen i disse fagene før du får fagbrevet. Det kan kun gis unntak til inntil to fellesfag og kun i to år. Les om dette i forskrift til opplæringsloven § 3-51. Ta kontakt for veiledning her.
Når du består fag-/svenneprøve eller kompetanseprøve får du invitasjon med lenke til påmeldingsskjema til fagbrevutdeling på sms i løpet av høsten. Se mer informasjon om fagbrevutdeling her.
Videreutdanning. Det er gode muligheter for å gå videre på fagskole når du har fullført videregående opplæring med yrkesfaglig kompetanse. Noen fag- og svennebrev gir mulighet til å ta mesterutdanning.
Nyttige lenker for lærlinger:
Elevtjenesten Innlandet
Elev- og lærlingombudet Innlandet
Ombudet kan hjelpe deg i saker som har med din videregående opplæring å gjøre, enten i skole eller i lærebedrift.
Du kan kontakte oss både om du har enkle spørsmål om regelverk, eller om du trenger hjelp i saker som omhandler skole- eller arbeidsmiljøet ditt, opplæringssituasjonen eller medvirkning.
Se link for mer informasjon her.
Lærlingbevis
Her får du rabatter på blant annet buss, tog, pizza, ski-kort og fallskjerm-hopp! Last ned appen via Apple store eller Google Play.
For å kunne benytte appen må du være lærling i en bedrift som benytter Fagbrev.io.